Social Icons

duminică, 8 septembrie 2013

Neroli si grapefruit roz

    Combinatia uleiului esential de neroli cu cel de grapefruit roz are un efect interesant si un parfum foarte placut. Reteta parfumului e simpla:
  3-4 picaturi neroli, 2-3 picaturi de grapefruit roz intr-o lingurita de ulei de migdale dulci/samburi de struguri/macadamia
  Toate amestecate in palma, apoi aplicate pe maini, la incheieturi sau pe gat.


Despre uleiul esential de neroli:
Uleiul esenţial (volatil) de neroli se obţine din florile de portocal (Citrus aurantium sau Citrus vulgaris), fiind unul dintre cele mai populare uleiuri esenţiale, deoarece nu numai că are anumite proprietăţi terapeutice, dar are, de asemenea, şi un miros incredibil. Are un efect extrem de relaxant asupra corpului şi minţii, alină spasmele musculare, calmează palpitaţiile inimii şi are un minunat efect de întinerire şi de regenerare a pielii, ajutând la prevenirea şi combaterea cicatricelor şi vergeturilor.
Florile de portocal sunt adesea asociate cu căsătoria şi puritatea, iar miresele purtau în mod tradiţional muguri de portocal în părul lor. Se spune că numele provine de la o prinţesă italiană, Anne-Marie de la Tremoille (Contesă de Nerola), care a folosit uleiul ca parfum şi ca aromatizant pentru apa de baie şi pentru mănuşi. În continuare este un ingredient folosit pentru a obţine în mod tradiţional apa de Cologne.
Uleiul esenţial de neroli are o aromă dulce, florală şi uşor obsedantă, culoarea este galben pal iar ca vâscozitate este apos.
Uleiul esenţial de neroli este extras din flori mici, albe, cerate din portocal amar, prin distilare cu vapori şi randamente de 0,8 - 1%, adică este nevoie de circa 1000 kg de flori de portocal pentru a se obţine 1 kg de ulei esenţial de neroli.
Principalele componente chimice ale uleiului de neroli sunt: a-pinen, camphene, b-pinen, a-terpinene, nerol, acetat neryl, farnesol, geraniol, linalool, nerolidol, acetat de linalyl, metil anthranilate şi indol.
Uleiul esenţial de neroli are un efect antidepresiv, antiseptic, anti-infecţios, antispastic, afrodisiac, bactericid, carminativ, cicatrizant, citofilactic, cordial, deodorant, digestiv, emolient, sedativ şi tonic.
Uleiul esenţial de neroli este foarte relaxant şi poate fi folosit în cazurile de anxietate cronică, depresie, teamă, şoc şi stres. Efectul său calmant poate fi, de asemenea, benefic pentru tractul digestiv, precum şi în cazuri de spasme intestinale, colită şi diaree.
Ajută, de asemenea, şi în cazurile de insomnie, având un efect sedativ, este eficient în calmarea palpitaţiilor, la tratarea durerilor de cap, a nevralgiilor şi a vertijului. Mai poate ajuta atunci când un pacient este în convalescenţă fiind un bun tonic general.
Utilizat pe piele, uleiul de neroli poate ajuta la întinerirea pielii, contribuind la regenerarea celulelor epiteliale. Folosit în cazul unor răni, poate preveni formarea unor cicatrice urâte. Contribuie la menţinerea unei pieli fine, la lupta împotriva vergeturilor şi a capilarelor sparte.
Uleiul de neroli nu numai că miroase deosebit, dar poate relaxa şi calma sistemul nervos, tractul digestiv şi este de ajutor în îngrijirea pielii.
Folosit în aromaterapie, uleiul de neroli este util în cazurile de insomnie, tensiune nervoasă, dureri de cap, vertij, depresie, anxietate şi şoc.
Folosit ca amestec în ulei de masaj sau diluat în apa de baie, ajută în cazurile de insomnie, dureri de cap, nevralgii, tensiune nervoasa, palpitaţii, anxietate, depresie, colite, dureri de stomac şi diaree şi pentru stimularea pielii.
Atunci când este utilizat pe piele într-o cremă sau loţiune, are efect benefic contra vergeturilor şi capilarelor sparte şi, de asemenea, previne formarea unor cicatrice urâte. Stimulează activitatea celulară ajutând la regenerarea şi întinerirea pielii.
(Sursa: http://www.naturela.ro/naturela/eshop/2-1-Uleiuri-esentiale/0/5/7-Ulei-esential-de-Neroli-5-ml)


Despre uleiul esential de grapefruit roz:
Denumire latina: Citrus paradise
Metoda de obtinere: Prin presarea la rece a cojii de grapefruit.
Nota parfumului: de varf
Tara de origine: Cuba
Aroma: miros fructat, proaspat, ascutit, revigorant, citric, cu note amarui.
Componente naturale(alergeni): 0.10% Citral, 0.05% Citronellol, 0.01% Geraniol, 93.8%-96% Limonene, 0.08 Linalool

Proprietati:
- Uleiul esential de grapefruit are proprietati antiseptice, bactericide, astringente, tonifiante, depigmentante, cu efect de albire.
- Este recomandat tenului gras, cu probleme, cu cosuri, strange porii. Regleaza functia glandelor sebacee ale pielii.
- Este eficient in celulita, ajuta la scaderea in greutate.
- Utilizat in combaterea caderii parului.
- Are efecte revigorante, echilibreaza fondul emotional, mareste capacitatea intelectuala, eficient in stres si migrene. Dezinfecteaza si purifica aerul.
- Dezodorizant natural.
Utilizare:
- Se adauga 1 ml pana la 2 ml (20-40 picaturi)de ulei esential de grapefruit sau combinatie cu alte UE in 100 ml crema, tonic, gel, sampon, balsam.
- 5-7 picaturi ulei de grapefruit sau combinatie se amesteca cu 1-2 linguri ulei de baza (migdale, piersica, jojoba, samburi de struguri etc) sau crema.
Uleiul esential de grapefruit este fotosensibil!
(sursa: http://www.breslo.ro/Sold/scintilla.silk/Ulei-esential-de-GRAPEFRUIT-ROZ-pur_658001 )  

Uleiul de grapefruit roz este fototoxic, ceea ce inseamna ca nu se foloseste inainte de a merge la plaja pentru ca in contact cu lumina soarelui acest ulei poate irita pielea. Eu il folosesc daca ies in oras intr-o zi senina, fara a avea neplaceri. De aceea tind sa cred ca fototoxicitatea uleiurilor trebuie avuta in vedere daca se intentioneaza folosirea lor in cremele/uleiurile de plaja. Mai studiez...

miercuri, 13 februarie 2013

Experiment - sapun - rezultate

 


Acum mai bine de o luna am facut un experiment-sapun: http://sryatara-handmade.blogspot.ro/2013/01/experiment-sapun.html 

    Sunt incantata de rezultate. Sapunul e suficient de tare incat sa nu se consume repede, iar "spumoshenia" este perfecta, multa, chestie care se datoreaza abundentei de unt de cocos.
    Estimez ca PH-ul este apropiat de cel al pielii. Nu am gasit turnesol sa verific. 
    Am folosit sapunul inclusiv ca sampon pentru par si il declar cel mai bun sampon pe care l-am folosit, obiectiv vorbind. :D

luni, 28 ianuarie 2013

Jurnal cu coperti de piele


 Folosind cateva bucati de piele, hartie, ata, lipici si alte elemente, a fost creat acest jurnal cu coperti de piele.

Un tutorial care mi-a folosit:

  







Patchouli, Busuioc, Salvie si Menta


   Ce se percepe cu un simt are corespondent si in celelalte; o culoare va avea miros, sunete si vibratii specifice ei. Rolul unui parfum este de a evidentia mirosul natural al corpului, iar al lampii de aromaterapie este de a sustine, prin aromele degajate, energiile prezente la un moment dat. 

   Am descoperit o combinatie interesanta: uleiuri esentiale de patchouli, busuioc, salvie si menta.  Busuiocul pune in valoare patchouli, dar tinde sa dea o combinatie dulceaga daca e pus in cantitati mari. Prefer sa-l pun in doze mici. Salvia si menta rafineaza compozitia, dandu-i note inalte. Se mai pot adauga si alte note, dar mie in general imi plac combinatiile cu ingrediente putine.
  
  In imaginea urmatoare sunt notate cantitatile(aprox.) folosite de mine in lampa de aromaterapie si cateva caracteristici ale fiecarui ulei(extrase din "Aromaterapia" - Danielle Huard).

  
   Combinatiile de uleiuri eterice despre care se citeste ar trebui sa fie surse de inspiratie, dar nu intotdeauna urmate ad-litteram. Rolul lor e de a il indruma pe cititor spre a o descoperi pe cea potrivita lui, care s-ar putea sa nu mai aiba nicio legatura cu combinatia initiala.
   Fiecare ulei esential e perceput diferit, de aceea proprietatile si descrierile din carti nu se potrivesc mereu cu actiunea pe care o are acea substanta asupra cuiva.

duminică, 27 ianuarie 2013

Experiment: sapun

(scris luni, 7 ianuarie 2013)
  
  De aprox. 2 ani imi prepar singura cremele, ba mai prepar si altora pentru ca le fac foarte bune. :D Cam tot de atat timp ma spal cu sapun din uleiuri vegetale saponificate, adica "sapun handmade", cumparat din diverse locuri. Am scos din uz samponul si gelul de dus si e bine asa din toate punctele de vedere.
    Acestea fiind spuse, era cazul sa trec la urmatoarea etapa a evolutiei mele in aceasta galaxie: azi am facut sapun.
   Eu fiind incepatoare in zona sapunurilor de casa, acest articol se adreseaza in special incepatorilor. Azi am facut sapunul, intr-o luna si 1/2 voi sti daca l-am facut bine. Daca nu va iesi, urmeaza un articol in care voi spune ce erori am comis. Daca va iesi, ceea ce e foarte probabil, urmeaza un articol cu poze ale produsului finit.
   Ma documentez de ceva vreme, iar la sfarsitul acestui text am precizat o parte din sursele utile.

   Mi-am facut temele, dar tot freestyle am lucrat. Termometrul a fost digital, adica am testat cu degetul daca faza uleioasa si cea apoasa( ! inainte sa pun soda) au aceeasi temperatura. Nu faceti ca mine. :)) E recomandat sa folositi termometrul, voi explica mai jos ce-i cu el. Peste tot spune sa amestec cu mixerul. Eu am amestecat cu o lingura de lemn si tot am obtinut o compozitie omogena.


  •   Metoda folosita: "la rece" - Presupune producerea de sapun din solutie de soda caustica(lesie, cum ii spune pe la noi) si un amestec de uleiuri, carora li se adauga diferite ingrediente, in functie de ceea ce doresti de la sapunul tau. Procesul de saponificare are loc oricum cu degajare de caldura, dar se numeste „la rece” pentru ca saponificarea are loc fara o sursa externa de caldura. [1]

  •    Ingrediente:
                 -  460 g unt de cocos;
                 -  190 ml ulei de masline;
                 -  300 ml apa in care am fiert salvie, radacina de urzica, 2 frunze de dafin si scortisoara;
                 -  112,86 g NaOH(soda caustica) - nu cunosc ce concentratie avea, dar din ce am citit, trebuie sa fie peste 98%;
                 -  15 picaturi ulei esential de Ylang-Ylang;
                 -  15 picaturi ulei esential de lemongrass;
                 -  cafea.

  • Preparare:
     Aceasta are doua faze: uleioasa si apoasa.
          - Faza apoasa - Initial, trebuie determinate cantitatile de apa si soda necesare. Pentru fiecare tip de ulei de baza folosit, am cautat indicele de saponificare(SAP), vezi [4]. Uleiul de masline are SAP = 0.134, ceea ce inseamna ca la 1ml ulei de masline se pun 0.134 g NaOH. Untul de cocos are SAP = 0.19, ceea ce inseamna ca la 1g unt de cocos se pun 0.19 g NaOH.
    Astfel, pentru 460 g unt de cocos sunt necesare 87.4 g NaOH(460*0.19), iar pentru 190 ml ulei de masline trebuie 25,46 g NaOH. 
         Cantitatea de soda = 25.46+87.4 = 112.86 g NaOH (din motive subiective am folosit 105)
     La 1 g NaOH sunt necesari 2.66 ml apa, pentru a se dizolva.     
         Cantitatea de apa = 112.86 * 2.66 =  300.2 ml H2O
      Sau folositi [5].

     Am pus la fiert apa cu salvia, radacina de urzica, dafinul si scortisoara. In mod uzual, dupa fierbere se asteapta racirea apei pana la o temperatura cuprinsa intre 33 si 43 grade. Cand faza apoasa si cea uleioasa se amesteca, trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
      Dupa fierbere am turnat ceaiul intr-un vas de sticla si am lasat sa se raceasca. Am incercat dupa o vreme cu degetul, sa vad cand e putin mai cald decat temperatura corpului meu. Repet, nu faceti asa. Folositi termometrul.
     Cand am estimat eu ca amestecul are in jur de 38-39 grade, am pus soda, putin cate putin. 

       - Faza uleioasa - am pus intr-un alt vas uleiul de masline si untul de cocos, am asteptat sa se topeasca si apoi sa ajunga la aceeasi temperatura cu ceaiul. Apoi am turnat uleiul intr-o forma de chec bagata intr-o punga de plastic. Dupa ce a fost gata faza apoasa, am turnat-o putin cate putin in ulei. Am amestecat in ea vreo 15 minute, apoi m-am hotarat sa pun si niste cafea. Cand compozitia era destul de vascoasa(mai groasa ca mierea), am adaugat uleiurile esentiale. In final, pentru un aspect mai estetic, am presarat ceva buruieni de ceai si am amestecat putin la suprafata.

    
      Acum rezultatul este acoperit si lasat la temperatura de aprox. 23-24 grade. ... L-am verificat si e cald, semn ca uleiurile sunt in proces de saponificare. L-am pus langa geam. Poimaine voi taia bucatile de sapun si in 45 zile urmeaza testul.
        O sa fac asta: "Dupa 4-6 saptamani puteti verifica PH-ul cu o hartie ce se gaseste in mod normal in farmacii (valorile optime pt sapunu de casa sunt intre 8-10). Umeziti sapunul, asa incat sa faca spuma si aplicati hartia 2 secunde. Chiar si fara hartie , daca ati respectat indicele de saponificare a uleiurilor folosite si ati calculat corect cantitatea de soda si lichid nu ar trebui sa aveti nici o problema."  [6]
       

    Nota: Soda caustica, sau hidroxidul de sodiu(NaOH) este element vital in crearea sapunurilor. Hidroxidul in combinatie cu grasimile da nastere la o sare, care este sapunul. Fara soda nu rezulta nicio sare, deci niciun sapun. Pentru sapunurile lichide este folosit hidroxidul de potasiu. In orice caz, produsul finit NU contine soda, ci uleiuri saponificate, rezultat al hidrolizei bazice.
   Pentru mai multe informatii google "saponificarea grasimilor". 

 (!) Inainte de a incepe prepararea sapunului, documetati-va riguros si folositi echipament adecvat.
Folositi ochelari de protectie si manusi, just in case. Sa aveti otet prin zona, deoarece in caz de neplaceri neutralizeaza soda. Nu stati cu fata in apropierea vasului cu amestec de apa si soda. Nu tineti recipientul cu mana pentru ca reactia chimica dintre soda si apa genereaza caldura. Intotdeauna se pune soda in apa, nu invers.

Sursele care mi-au fost utile:

[5]  calcul ingrediente pentru sapun: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp